Autokaupoille!

Auton ostaminen on suuri päätös. Erityisesti, jos kyseessä on ensimmäinen auto, eikä kokemusta ole vielä kovinkaan paljoa, tulee osto suunnitella erityisen huolellisesti. Suunnittelu ja vertailu ennen ostopäätöksen tekemistä on välttämätöntä, jotta löytää juuri itselleen sopivan ajoneuvon. Kaikki lähtee liikkeelle omien tarpeiden hahmottamisesta. Itseltään kannattaa kysyä, minkälaiseen käyttöön auto tulee ja mitä siltä toivoo.

Uusi vai käytetty auto?

Auton voi ostaa joko aivan uutena tai käytettynä. Käytettyjä autoja on tarjolla hyvin vaihtelevasti eri ikäisiä ja eri kuntoisia. Auton ikä ja kunto vaikuttavat merkittävästi siihen, minkälaisen kulkupelin alle saa. Uudessa ja käytetyssä autossa on kummassakin sekä hyviä että huonoja puolia. Tästä syystä eri vaihtoehtoja kannattaa vertailla avoimesti. Käytetty auto voi olla huomattavasti parempi vaihtoehto, jos kyseessä on esimerkiksi ensimmäinen auto ja ajokokemusta on vielä vähän. Pieni kolhu tai naarmu ei harmita lainkaan niin paljoa, jos kyseessä on jo hieman elämää nähnyt kulkupeli. Uusi auto on käytettyä huomattavasti kalliimpi, mutta siinä on toki myös omat etunsa. Uusissa autoissa ei lähtökohtaisesti ole vikoja eikä tarvetta huollolle tule todennäköisesti pitkään aikaan. Uusien ajoneuvojen ajoneuvovero on myös alhaisempi, koska uudempien autojen päästöt ovat pienemmät. Hankinta tehdään kuitenkin aina ostajan taloudellisen tilanteen mukaan ja kannattaa miettiä rehellisesti, minkälaiseen ajoneuvoon on varaa. Ostohinnan lisäksi maksettavaksi tulee kuitenkin myös paljon muita kuluja, kuten vakuutusmaksu, ajoneuvoverot, huollot, polttoainekulut ja katsastukset.

Auton vuosimallin lisäksi tulisi etukäteen vertailla, mikä olisi itselle sopiva auton malli ja merkki. Esimerkiksi varaosien saatavuudessa on eroa eri mallien ja merkkien välillä. Lisäksi kannattaa samalla selvittää, mitkä ovat tyypillisimpiä vikoja kyseisessä autossa. Vikatilastot ja osien saatavuus määrittävät pitkälti sitä, minkälaiset huoltokustannukset autossa tulee tulevaisuudessa olemaan. Harvinaisempiin malleihin osia voidaan joutua tilaamaan ulkomailta ja huoltaminen on näin ollen paljon kalliimpaa. Kun auton malli ja merkki ovat valittuna, tai ainakin muutama eri vaihtoehto, tulee päättää, haluaako auton manuaali- vai automaattivaihteistolla. Yleisesti suositellaan, että ensimmäinen auto hankittaisiin manuaalivaihteilla, jotta ajotaito pysyy varmasti yllä autokoulun jälkeen. Automaattivaihteisia autoja on tosin nykypäivänä saatavilla todella paljon, joten täysin välttämätöntä manuaalivaihteisen auton hankinta ei missään vaiheessa ole.

Autokaupoille

Oli kyseessä sitten yksityinen myyjä tai autoliike, autokaupoille ei kannata koskaan lähteä yksin. Oman kokemuksen ja tietämyksen mukaan, kannattaa seuraksi pyytää joku enemmän autoista tietävä. Myyjät usein huomaavat kokemattoman auton ostajan ja saattavat käyttää ostajan tietämättömyyttä hyödykseen, erityisesti yksityisesti autoa myyvät. Kun mukana on henkilö, joka tuntee autot ja autoliikkeet, osaa hän avustaa oikeiden asioiden tarkastamisessa ja esittää oikeita kysymyksiä myyjälle. Erityisen paljon hyötyä on henkilöstä, joka osaa tarvittaessa tinkiä autosta alennusta. Käytetyn auton historiasta kannattaa esittää aina mahdollisimman paljon ja laajasti kysymyksiä, sekä tiedustella sen huoltohistoriaa ja tehtyjä remontteja. Asiantunteva henkilö osaa myös arvioida, milloin kyseinen auto vaatii todennäköisesti seuraavan kerran korjausta. Auto tulee luonnollisesti myös koeajaa ennen ostoa. Se kannattaa koeajaa huolellisesti hieman pidemmälläkin matkalla, eri nopeudet ja ympäristöt huomioiden. Koeajettassa kannattaa rohkeasti testata myös erilaiset jarrutukset, parkkeeraukset ja liikkeelle lähdöt.