Auton ylläpidon kustannuksia

Auton hankinta tai vaihtaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi yllättäenkin, jos vanha auto hajoaa eikä korjaaminen ole enää kannattavaa tai elämäntilanne muuttuu täysin. Auton ylläpitoon liittyy monia juoksevia kuluja, jotka kannattaa huomioida ennen auton hankkimista. Oman talouden suunnittelu on helpompaa, kun on miettinyt tarkasti, mitä auto tulee kustantamaan. Jos autoa on vaihtamassa toiseen, kannattaa vertailla huolellisesti, onko kuluihin esimerkiksi tulossa muutoksia ja minkälaiset tulevaisuuden näkymät ovat auton ylläpidon kannalta. Esittelemme tässä artikkelissa auton huoltoon, renkaiden vaihtoon ja käyttöön liittyviä kuluja.

Auton renkaat

Autossa on oltava keliin sopivat renkaat, joiden kunto on riittävä tieliikennekäyttöön. Kunnossa olevat renkaat takaavat turvallisen liikkumisen teillä, vaikka keli olisikin huonompi. Turvallisuus on taattava paitsi itsensä, myös muiden tiellä liikkujien vuoksi. Auton renkaat tulee vaihtaa heti, kun ne ovat kuluneet liikaa. Renkaiden kulumiseen liittyen puhutaan niin sanotusta sakkorajasta. Jos renkaat kuluvat tuon rajan yli, voi poliisi sakottaa kyseisillä renkailla ajamisesta ja velvoittaa vaihtamaan ne heti. Renkaiden kuntoa kannattaakin tarkkailla ja vaihtaa ne hyvissä ajoin ennen sakkorajaa. Renkaat kuluvat monesti myös epätasaisesti, minkä takia niiden kunto kannattaa tarkistaa kokonaisvaltaisesti säännöllisin väliajoin.

Renkaiden hinnat vaihtelevat riippuen auton mallista, vuosimallista sekä siitä, minkä malliset renkaat autossa on. Auton renkaat vaihdetaan sekä kulumisen että vuodenajan mukaan. Autolla tulee olla sekä kesä- että talvirenkaat, joista kumpienkin tulee olla hyvässä kunnossa. Talvirenkailla ajetaan luonnollisesti talvikauden yli, kun kelit ovat liukkaampia ja kesärenkailla kesäaikaan, kun tiet ovat sulia. Renkaiden kuluminen riippuu puolestaan täysin ajotavasta, mutta pääsääntöisesti uudet renkaat hankitaan 2–6 vuoden välein. Kesärenkaat kustantavat autosta riippuen noin 350–700 euroa ja talvirenkaat hieman enemmän, noin 400–800 euroa.

Auton huolto

Renkaiden lisäksi autoa pitää huoltaa muullakin tavoin. Usein korjaustarpeet tulevat esille katsastuksen yhteydessä, erityisesti hieman vanhempien autojen kohdalla. Auto tulee lisäksi käyttää vuosihuollossa aina 15 000 ajokilometrin välein. Vuosihuollossa tarkistetaan, että auton suodattimet ovat kunnossa ja vaihdetaan öljyt. Suodattimista erityisesti öljynsuodattimen, polttoainesuodattimen, ilmanvaihtosuodattimen ja raikasilmansuodattimen kunto tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin ja tarvittaessa vaihtaa ne. Pienempiin huoltotoimenpiteisiin menee usein noin 200–300 euroa.

Huoltojen ja renkaiden lisäksi ajoneuvon käytöstä syntyviin kustannuksiin lukeutuvat polttoaineen käytöstä ja parkkeerauksesta syntyvät kulut. Kerros- tai rivitalossa asuja joutuu usein maksamaan kuukausittain autopaikasta ja parkkimaksuja kertyy vaihtelevasti esimerkiksi kaupunkien keskusta-alueilla liikkuessa. Parkkimaksut ja polttoainekustannukset vaihtelevat täysin sen mukaan, kuinka paljon autolla ajetaan.